Vždyť se u nás pořád něco děje... Ale co vlastně?

04.02.2011 13:28

 

Roudnice nad Labem budí dojem města, ve kterém se pořád něco děje. Opravují se chodníky a oslavuje se ohňostroji. Ponechme teď stranou, na kolik to přijde peněz a jestli se snažíme hledat a hlavně čerpat všechny možné dotace, které se nabízejí. Popřemýšlejme místo toho nad tím, jestli a jak se řeší to, co je skutečně potřeba.

Chceme do města přitáhnout turisty, ale na co? Vypotili jsme ze sebe tzv. Květnové oslavy, jednodenní pompézní akci, na kterou se nedá nijak smysluplně navázat. Je tohle důkaz promyšlené strategie nebo aspoň dlouhodobější vize?

Dobře nám jdou i ohňostroje. Nepřeme se o to, jestli ohňostroj je, nebo není podívaná. Za cenu několika čtvrthodinových legrací by si ale město mohlo dopřát hned několik divadelních představení a koncertů. A nemáme tím na mysli připitomělá show Aloise Náhlovského nebo Heidi Janků.

Turisty se snažíme do města přitáhnout nárazově, rádobyvelkolepými show, která jsou k vidění i jinde. Jen nás to stojí hodně peněz, které bychom mohli vynaložit daleko smysluplnějším způsobem - tak, abychom z toho něco měli především my, kdo tu žijeme. Pravda, potenciální návštěvníci města by si pak v novinách nemohli prohlédnout báječné fotky noční oblohy ozářené sprškami barevných světýlek. Ale všechno nasvědčuje tomu, že je jim to úplně fuk (a nemůžeme se jim divit).

Výsledek našich snah oživit město je zkrátka žalostný - Roudnice nad Labem netáhne turisty, protože ohňostroj je pro ně celkem pochopitelně málo, a my sami jsme odsouzeni vybírat z mizerné, protože nejlevnější nabídky zábavy.

Opravené chodníky jsou fajn, ale v daleko horším stavu jsou krytý plavecký bazén a letní koupaliště. Krytý bazén využívá spousta lidí, i těch, co k nám jen příjíždějí na víkendy, ale rekonstrukci by potřeboval jako sůl. Letní koupaliště je kapitola sama pro sebe. Je pravda, že bude složitější vyřešit propletenec majetkových vztahů a dluhů, nicméně, čím dřív se do toho pustíme, tím líp.

Zřejmě největším mankem je pak obchvat. Řešit něco takového zabere spoustu času a energie, ale právě za to platíme lidi na radnici.

Marná sláva, možná se toho ve městě "děje" hodně, ale největší problémy se odsouvají na druhou kolej a většina toho, co se řeší, nevypadá jako součást dlouhodobé a hlavně promyšlené strategie.

Jediná strategie, která se za tím vším dá tušit, je neplýtvat zbytečně časem a energií na to, co je skutečně potřeba vyřešit, ale dělat cokoliv, co se dá udělat hned, snadno a hlavně za co nejvíc peněz. V dalších českých a moravských městech se tímhle způsobem běžně přihrávají zakázky firmám, které patří buď přímo radním, nebo jejich příbuzným, případně kamarádům (viz například článek na webu aktualne.cz).

 

 

Diskusní téma: Vždyť se u nás pořád něco děje... Ale co vlastně?

Datum: 07.02.2011

Vložil: pepina

Titulek: žjů, ještě si zvedaj platy

a to ještě nevíte že si šéf KZM nechal za svoji "fušku" s ohňostrojema zvýšit od rady města plat :-))) stalo se teď, koncem ledna... jó, bylo holt potřeba to rychle stihnout... dřív, než se k moci dostane nová rada...

Datum: 09.02.2011

Vložil: žena

Titulek: Re: žjů, ještě si zvedaj platy

:o(

Datum: 05.02.2011

Vložil: S.J.

Titulek: Souhlas

Kromě akcí v galerii se v Roudnici opravdu nic kvalitně kulturního opravdu neděje.

Datum: 05.02.2011

Vložil: Peťas

Titulek: Re: Souhlas

Jo, jo, přesně, přesně tak to funguje. Přitom to nemusí všechno platit město, hodně se dá vydělat i na dotacích. Stačí prostě dělat i naprosto nepotřebný věci, ty, který nepředstavujou problém například s odkupováním pozemků a tak dál. O lidech, který dneska šéfujou Kulturním zařízením, je zbytečný mluvit. Jasně, že se dá sehnat něco lepšího, ale to chce víc práce a hlavně je potřeba něco o kultuře vědět. Ideální řešení je udělat velkou akci, na který se dá hodně trhnout pro vlastní nebo spřízněný firmy, a zbytek zajistěj fotky v novinách, z nich pak můžeme žít od května až do září, kdy tu uděláme další jednodenní poprask za půl milionu. Co víc by si člověk jako šéf KZM přál? Nemusí hnout prstem, nikam jezdit a zjišťovat, jaký zajímavý kapely nebo divadla by sem mohl dotáhnout, pobírá šéfovskej plat a ke všemu se jeho firmičky tak dvakrát do roka napakujou na akcích za půl až třičtvrtě milionu korun. Já bych do toho šel hned :-)))

Datum: 06.02.2011

Vložil: S.J.

Titulek: Re: Re: Souhlas

Peťas, souhlas! ;-)

Datum: 07.02.2011

Vložil: Milovnice kultury

Titulek: Re: Re: Re: Souhlas

Já vám sice pánové nebudu brát vítr z plachet, ale vedení KZM znám. I když o kultuře mají úplně jinou představu (jestli je můžeme vůbec nazvat "kulturními lidmi") než já a ke spokojenosti jim stačí Heidi Janků nebo pan Srstka, tak musím říct, že to není zas tak jednoduchá "lážo plážo" práce. Oni v těch kancelářích totiž sedí od sedmi od rána do sedmi do večera a někdy ani nemají čas na oběd. Jednak se snaží plnit mnohá přání místních politiků, což jim opravdu nezávidím, a potom také dělat městský web a noviny a do toho kulturu...to aby se pomalu rozkrájeli.

Datum: 07.02.2011

Vložil: S.J.

Titulek: Re: Re: Re: Re: Souhlas

Milovnice kultury, to máte pravdu, já jim to jejich krájení vůbec nezávidím, když nás musí pod tlakem krmit v městských novinách takovými bludy.

Datum: 07.02.2011

Vložil: Kantorka

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Souhlas

Probůh, co tam těch dvanáct hodin denně bez oběda dělají? To by pak byl o to větší průšvih... Na městský web se přidává maximálně jedna zpráva denně (vzhledem k tomu, že jde o krátký zprávy, zabere její "tvorba" třeba hodinu???), noviny vycházejí jednou měsíčně a většinu příspěvků si píšou buď sami radní nebo neziskovky atd. I kdyby jejich příprava zabrala celkem týden v měsíci (pětkrát dvanáct hodin - bez oběda - je šedesát hodin čisté práce), pořád ještě zbývají tři neděle času. Má snad knihovna nebo městské muzeum nesvéprávné zaměstnance, za které musí akce a výstavy vymýšlet vedení KZM?
Příspěvek nahoře naznačuje, že se plemcá penězi na věci, které mají vzbudit dojem, že se tu něco děje. Mám dojem, že to tak fakt je. Dvanáct hodin denně pět dní v týdnů (bez oběda) je zápřah, který by se navenek musel projevit jinak.
Ono to samozřejmě není jen o penězích. Člověk, který se v kultuře skutečně pohybuje, dobře ví, že se dají zajímavé věci - divadlo, koncerty atd. - získat i docela levně. Jenže to by musel mít přehled, znát lidi z branže a občas vyjet sám do divadla nebo na koncert (třeba i do sousedního Štětí).
Ani mě se nelíbí směr, kterým se město už delší dobu ubírá. Poslední rok byl ale fakt moc. Květnový oslavy bylo plácnutí do vody, stálo to asi fakt dost peněz, ale zpětně se mi to jeví spíš jako předvolební show stejně jako vinobraní.
Omlouvat lidi z KZM tím, že v kanclu trávěj hodně času, tudíž není argument. Ptám se znova - co je výsledek jejich snažení? A s webem, novinama a politikama už na mě prosím nechoďte...

Datum: 07.02.2011

Vložil: S.J.

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Souhlas

Dobrá otázka. To oni určitě sestavují program pro to nově otevřené kino :-)

Přidat nový příspěvek