Tip pro ty, kteří přemýšlejí, jak zachránit pivovar

18.02.2011 13:31

 

Proč se při řešení problémů našeho města neinspirovat jinde? Stejné věci jako Roudnice nad Labem řeší i celá řada jiných českých a moravských měst, tak proč netěžit z jejich zkušeností?

Když si například město neví rady, co s chátrající nevyužívanou stavbou, může se obrátit na Společnost Petra Parléře, která vypisuje soutěž, ve které vlastně vyhrává každý. Pravda, vítěz, jehož projekt se za finanční podpory společnosti realizuje, může být jen jeden, ale každému z účastnických měst zůstane zdarma architektonický návrh možného řešení problematického projektu.

Jinými slovy: architekti a urbanisté vyhodnotí, jaké řešení by pro daný objekt - v našem případě pivovar - bylo ideální, aby respektovalo původní účel stavby a současně ji smysluplně využívalo.

Pravda, uzávěrka letošního kola je už za námi (vítěz bude vyhlášen začátkem března), ale Roudnice nad Labem zatím stejně nemá jasno, zda by se pivovaru ujala a hlavně za jakých okolností. Jinými slovy, až se vyřeší majetkové vztahy, mohlo by být jedním z řešení přihlásit projekt do soutěže o Cenu Petra Parléře.

 

 

Diskusní téma: Tip pro ty, kteří přemýšlejí, jak zachránit pivovar

Datum: 21.02.2011

Vložil: Honza

Titulek: opatrně

Vážení.
Pivovar jako barokní stavba je zachráněn hlavně tím, že banda neotesánků, která si na něj brousila zuby mu stačila jen ublížit ale ne ho odstaranit. Dobře si pamatujme jména, která o to usilovala: Bakeš, Matek a také architekt Drahozal.
Pamatujme si to proto, aby jsme měli jasno až možná z jejich úst uslyšíme, že se jedná o cenný objekt a budou se hrnout k zakázkám na jeho obnovu.
Jenže pivovar není města a tak hlavní slovo, co sním dál, bude mít nakonec vlastník. Nechci se mýlit, ale od Američana bych klidně očekával ostrou soudní obžalobu města za stržení střechy. a nic na tom nezmění, že už je na radnici jiná atvosféra a náhled na věc. To totiž bude první z "kostlivců ve skříni", který na nové vedení radnice na jaře zachrastí kostmi.
Ale jinak, kdyby se náhodou zázrakem učesaly vlastnické vztahy a bylo na pořadu dne, co s pivovarem? Co v něm takhle ..... vařit pivo :-)

Přidat nový příspěvek