Máme nového starostu. Co dál?

15.02.2011 22:59

 

Město Roudnice nad Labem má nového starostu, místostarosty a Radu. Starostou byl zvolený člověk, který dostal ve volbách nejvíc hlasů a už jen proto si zaslouží, aby dostal šanci.

Jako redakce chceme k ustavujícímu zastupitelstvu dodat jen pár věcí. Předně nás těší zájem lidí, kteří se ho podle informací zpravodaje Litoměřického deníku (viz článek) zúčastnili. Dokazuje to, že nám přece jen není úplně jedno, kdo usedne na radnici. A to je důležité. Protože právě na nezájem lidí spoléhají ti, kteří si dnes města v Čechách a na Moravě sedlají tak, že z nich dělají "rodinné firmy".

Důležité bylo i to, že našli společnou řeč ti, které jinak dělí příslušnost k té či oné partaji nebo osobní spory. Komunální politika je mnohem víc o lidech, než o politických stranách. A politika obecně - na jakékoliv úrovni - je pak především kompromis.

V Roudnici nad Labem bylo v první řadě potřeba zabránit tomu, aby se moci ujali lidi, kteří z voleb udělali šaškárnu, byť v mezích zákona (dík nim a dalším šíbrům z Krupky, Hřenska atd. se snad ještě letos změní volební zákon). Už proto se od nich nedalo čekat nic rozumného.

Člověk se jen těžko smiřuje s faktem, že i tak na radnici usednou lidi, kteří tam nemají co dělat. U říjnových voleb podváděla strana Volba pro město - Roudničané, která podle mnohých svědectví uplácela a svážela lidi do volebních místností. V opakovaných volbách v lednu pak tatáž partaj sebrala jeden mandát ODS dík šesti desítkám lidí, kteří se den před volbami přistěhovali do okrsku, kde se volby opakovaly.

Budiž to pro nás všechny i pro nové vedení města mementem, stejně jako právní akrobacie dosavadního místostarosty Luboše Matka, který se od loňského října držel svého úřadu protiprávně (a žádné "nezávazné" stanovisko právníka ministerstva vnitra na tom nic nezmění, ostatně, ministerstvo je především politický rezort, kde má leckdo své známé).

Dopřejme novému vedení města nějakou dobu "hájení", stejně jako je tomu zvykem jinde.

Na okraj si přesto dovolíme jedno doporučení: jedním z jeho prvních kroků by mohlo být vyhlášení regulérního výběrového řízení na šéfa Kulturních zařízení, kterých se za velmi nejasných okolností - každopádně bez výběrového řízení - ujal Luděk Jirman.

Nikde není psáno, že by se jej nemohl zúčastnit i on, důležité je, že bude nucen doložit nejen svou kvalifikaci, ale hlavně vizi, co by se dalo udělat pro to, aby město skutečně "ožilo", jak nám rozesmátý sliboval z předvolebních plakátů.

 

 

 

Diskusní téma: Máme starostu. Co dál?

Datum: 20.02.2011

Vložil: New

Titulek: jen špína?

Je hezký, že máme nového starostu, člověka, který si to zaslouží. Hlavně, aby to nebylo jen že "si to zaslouží", hlavně aby byl silný, aby si pamatoval, co už slíbil, aby nebyl slabý ve vyjednávání. Že nebude něčí loutkou.
Doufám, že podpora cyklistiky bude na stejné úrovni, jako jiné sporty, že se bude pokračovat v načatých věcech, že se dotáhnou do konce...
Bývalé politbyro bych úplně nešpinil... získalo pro Roudnici peníze, město vypadá jinak (tím ale nemám na mysli ty nepovedené, zdraví a vozidlům nebezpečné, protivné, ohyzdné, kovové nesmysly hyzdící náměstí).
Poděkoval někdo Matkovi a spol za vyčištění konce Třídy T.G. Masaryka? I když si asi někdo příhrál někam nějaký obnos, je konec TGM už ve stavu, že se nemusíme stydět před lidmi, co přijíždí do Roudnice z druhé strany. To Kubínkova klika nikdy nedokázala!
Doufám, že neusne akce rozličkové síně, že místo děsné křížovatky TGM x Jungmannova bude slíbený kruhový objezd, věřme, že zmizí kovové nesmysly z náměstí (doporučuji je vyžít jako patníky na zálabí...), že si v Roudnici nezlomíme nohu nebo neulomíme kolo na současných silnicích, že i nové zastupitelstvo pomůže zachránit pivovar, gymnázium, zámek.
Musím uznat, že po té, co Bakeš nahradil Kubínka, že se konečně začalo s Roudnicí něco dít, do té doby jen "Váš starosta" z roudnické drbny jen psal většinou nesmysly. Lála doufám takle nedopadne, doufám že bývalý, samolibý exstarosta jej nebude za svou podporu při jeho, Lálově, volbě s Lálou manipulovat...

Lálovi hodně štěstí, bývalým díky za to co udělali..

PS: "Budyňák" Bakeš měl ještě dobrej nápad s kruhákem u nové benzinky u Nížeboh... na to by bylo taky dobrý pamatovat...

Datum: 16.02.2011

Vložil: S.J.

Titulek: Videozáznam ze zasedání

Na webu našeho města už visí videozáznam ze včerejšího zasedání https://www.roudnicenl.cz/medialni-servis/tv-vysilani/2257-zaznam-z-ustavujiciho-zasedani-zastupitelstva-mesta.html

Datum: 16.02.2011

Vložil: Honza Dolínek

Titulek: hájení?

Zajímalo by mě, jakou dobu hájení redakce považuje v tomto případě za vhodnou? Obligátních 100 dní? Přeci jen je pravdou, že výrazná část nejužšího vedení města navazuje na předchozí angažmá v Radě a tak myslím, že se úplně seznamovat s novou agendou nemusí (tedy doufám).

Co se týká výběrových řízení – já bych také tak přísný nebyl. Samozřejmě je jasné, že nový starosta potřebuje vytvořit fungující tým s lidmi, které si přivede a kterým věří, ale proti tomu stojí skutečnost, že úředníci nebo ředitelé příspěvkovek (školy, domovy pro seniory, divadla, muzea, domy mládeže …) by neměli žít v obavách, že budou vždy vymeteni každým novým starostou.
(Netýká se samozřejmě těch, kteří byli instalováni do funkcí jaksi šejdrem. Ti by měli být ukončeni, byť svou práci dělají dobře, protože se mohou snadno obhájit při regulérním výběrku na jejich post).

Za krátký čas v Roudnici jsem už osobně poznal několik lidí, kteří vedou městské organizace a jsou vůči radnici tak nějak v předklonu, což myslím neprospívá ani jejich páteři ani dětem nebo lidem, o které se starají nebo je vychovávají …

Řekl bych, že prozatím bohatě postačí, když ti stávající "Luďkové Jirmanové" dostanou nové a jasné zadání. Pokud jej nedokáží naplnit, je na místě je vyměnit nejlépe výběrovým řízením, jehož součástí je právě "to nové zadání" …
(V duchu už jen doufám, že nové úkoly těm nepohodlným nebudou znít jako z pohádky, kde měl Honza přenosit vodu sítkem z jednoho rybníka do druhého :o)

Datum: 16.02.2011

Vložil: Redakce

Titulek: Re: hájení?

Dobrý den,

výrazná část nejužšího vedení skutečně navazuje na dosavadní angažmá, určitou dobu hájení si podle nás přesto zaslouží. Kdy skončí? To je snadné. Jakmile nové vedení udělá první "botu".

Ad výběrové řízení: nechceme rozpoutávat "hon na čarodějnice", voláme jen po tom, aby se Kulturních zařízení ujal člověk, který vzejde z výběrového řízení.

Výběrové řízení se nepořádá pro nic za nic, ale proto, aby KZM šéfoval člověk, který má potřebnou kvalifikaci a profesní zkušenosti a razí reálnou vizi, která pro město představuje co největší přínos a současně je dlouhodobě udržitelná.

Ohledně současného šéfa KZM jsou nezpochybnitelné dvě věci: jednak neprošel výběrovým řízením a za druhé nedokázal, že by měl nějakou dlouhodobou vizi. Peníze z rozpočtu na kulturu zahučely ve dvou pompézních akcích, po zbytek roku žijeme z druhořadých show polozapomenutých bavičů.

Voláme po tom, aby bylo vypsáno regulérní výběrové řízení, do kterého, jak jsme napsali, se samozřejmě může přihlásit i stávající šéf KZM. Do té doby si stojíme za tím, že není člověkem na svém místě. Ostatně, je i v jeho zájmu obhájit se vítězstvím ve výběrovém řízení, nemyslíte?

Hezký den.
Redakce

Datum: 16.02.2011

Vložil: S.J.

Titulek: Re: Re: hájení?

Naprostý souhlas.

Datum: 16.02.2011

Vložil: Roudničanka

Titulek: Máme starostu

S úvodním článkem naprosto souhlasím. Máme starostu, který ve volbách dostal nejvíce hlasů,
dejme mu šanci. Nebude to mít lehké. Připojuji se k Vašemu názoru a to k vyhlášení nových výběrových řízení jak na šéfa Kulturních zařízení, tak i na tajemníka .Dále bych doporučila
novému vedení radnice, obsadit funkci právníka zcela novou osobou.
Přeji všem dnes zvoleným pevné nervy, hodně elánu a hlavně zdraví.






Datum: 16.02.2011

Vložil: Patriot

Titulek: Re: Máme starostu

Že by se každou změnou na postech volených zástupců - a toho se možná dočkáme dřív, než skončí volební období - vyhlašovala nová výběrová řízení na posty zaměstnanců úřadu, mi přijde dost nekorektní. Každé výběrové řízení má svá pravidla (koneckonců tajemníka například schvaluje rada města, ve které doteď seděl současný starosta Urban. Takže proč?) Navíc například tajemník je člověk na svém místě, který mmj. prosazuje transparentní zveřejňování zakázek města na webových stránkách (na poslední radě bojkotované kromě L. Matkem též Dr. Světem). Nezbývá než doufat, že ODS neudělá na Urbana stejný podraz, jako on před dvěma lety na ní, když za slib místostarostování podpořil Matka s Bakešem. Mimochodem Urban je člověk z dosavadního vedení radnice a má stejnou zodpovědnost jako ex-starosta Bakeš nebo ex-místostarosta Matek. Tak moc nechápu ten jásot, když je na radnice stále dokola stejná garnitura - jen stačí spočítat, kolik lidí v zastupitelstvu tam už někdy bylo.

Datum: 16.02.2011

Vložil: LS

Titulek: Re: Re: Máme starostu

Jen několik poznámek na vysvětlenou. Tajemníka neschvaluje rada města, neboť se jedná o kompetenci starosty se souhlasem ředitele krajského úřadu. Zda-li tajemník je na svém místě ukáže čas, neboť je ve své funkci příliš krátkou dobu a musím dodat, že je velká škoda, že byl do své funkce dosazen těsně před komunálními volbami, což jistě není jeho chybou. Transparentní zveřejňování zakázek města Svět nebojkotoval, ale nesouihlasil se zněním směrnice, ke které navrhoval mnohem přísnější pravidla, která by vedla k ještě větší průhlednosti. Mimochodem p.Urban nese zodpovědnost pouze za ta rozhodnutí, která svým hlasem podpořil nebo ty věci, ke kterým se podepsal. Z toho mi vyplývá, že zdaleka nemá srovnatelnou zodpovědnost jako ex-starosta Bakeš nebo ex-místostarosta Matek. A já ten jásot rozhodně chápu, protože lid roudnický prokázal, že se nenechá tahat za fusekli. Zdravím Libor Svět

Datum: 17.02.2011

Vložil: Patriot

Titulek: Re: Re: Re: Máme starostu

Děkuji za dovysvětlení. Jen mi přijde podivné, že jeden místostarosta nemá srovnatelnou zodpovědnost jako jiný místostarosta. Čím to je?

Datum: 17.02.2011

Vložil: LS

Titulek: Re: Re: Re: Re: Máme starostu

Nevím jakou formu zodpovědnosti máte na mysli. Zda-li tu pracovněprávní, morálně etickou, ve vztahu k voličům a volebnímu programu či jinou. Já tu zodpovědnost vnímám jako srovnatelnou bez ohledu na to, zda-li je funkce vykonávána jako uvolněný či neuvolněný místostarosta, protože předpokládám, že toto jste vnímal jako "problém". Vykonávat funkci jako neuvolněný místostarosta je zcela běžné, např. v Litoměřicích je také jen jeden místostarosta uvolněný a dva další vykonávají funkci jako neuvolnění, také je to trojková obec a je o dost větší počtem obyvatel. Zdravím Libor Svět

1 | 2 >>

Přidat nový příspěvek