Ještě není konec? Zkusíme kamarády z ministerstva?

27.02.2011 16:11

 

 

Podle víkendového vydání Mladé Fronty Dnes se kdosi pokouší zpochybnit volbu roudnického starosty (viz krátký článek). Je teď nepodstatné řešit, čím jménem byla stížnost na průběh voleb podaná, daleko zajímavější je fakt, že má okolnosti hlasování prošetřovat ministerstvo vnitra.

Totéž ministerstvo, které se už dvakrát postavilo za bývalého místostarostu Luboše Matka. Jen pro připomenutí: dvakrát přišlo s právním rozborem, který konstatoval, že Luboš Matek nejednal protiprávně, když zůstal po říjnových volbách místostarostou. Ani v jednom případě však ministerstvo nepředložilo přesvědčivý argument. Pokaždé šlo spíš o jakousi volnou citaci zákonů, které se ke kauze vztahují. Podle expertů - především předních politologů (viz článek) - by taková právní analýza u soudu neobstála.

Ponechme teď stranou, že se kauza Luboše Matka měla přece jen dotáhnout do konce (hnát ji ke Správnímu soudu mohl podle zákonů jen některý z ostatních zastupitelů města) a soustřeďme se na další pokus obelstít zastupitele tím, že jim někdo znovu před očima začne mávat papírem opatřeným razítkem ministerstva vnitra.

Ministerstvo - jak už jsme na těchto stránkách několikrát psali - je především politický rezort, ne Správní soud. Zaměstnává řadu lidí, kteří na svých postech zůstávají léta, zatímco šéfové přicházejí a odcházejí. Mít pod kontrolou všechny náměstky, případně komise a odbory, je nad síly jednoho ministra. Přesto, přijde-li do Roudnice nad Labem z jednoho a téhož ministerstva v krátké době dvakrát stejná, nebo velmi podobná odpověď, která se bude snažit nějak překroutit regule, může to svědčit o tom, že za vším stojí jeden konkrétní člověk, a s tím už se za ministrem jít dá.

Stížnost bude s největší pravděpodobností stavět na faktu, že se starosta nevolil tajně. Bude zajímavé přečíst si další stanovisko ministerstva. Bude-li znovu nápadně jednostranné, a přitom právně na vodě, dosvědčí to, že je na ministerstvu člověk, který je nějakým způsobem zainteresovaný v tom, co se v Roudnici nad Labem děje. V takovém případě se vyplatí jít po jeho stopě, protože jeho manévrování jistě zaujme i jeho šéfy.

Ministerskému stanovisku by se už každopádně předem neměla přikládat taková váha, jaká se přikládala naprosto nedůležitým citacím zákonů v kauze bývalého místostarosty.

 

 

Diskusní téma: Ještě není konec? Zkusíme kamarády z ministerstva?

Datum: 02.03.2011

Vložil: žena

Titulek: MF Dnes

Zjistila jsem, že dokaz na MF Dnes a krátký článek o stížnosti na volbu nového starosty nefunguje. Nevíte, kde se dá krátká zpráva najít? Hledala jsem i na webu MF v Ústeckém kraji a nenašla nic.

Datum: 28.02.2011

Vložil: žena

Titulek: soud

Ještě se můžete odvolat s volbami k Ústavnímu soudu a bude bordel kompletní. Každý přeci na záznamu z KZM viděl, jaký nátlak dělal Vlk s Bakešem na tajnou volbu! To podle vás manipulace nebyla? To byla a sakra velká. Když zastupitel vznese návrh má se o čem hlasovat! Návrhy na veřejnou volbu byly vzneseny 4x a Vlk ani Bakeš nedali hlasovat ani jednou a šli raději hodit lístek do urny, tak to je pak demokracie?

Datum: 01.03.2011

Vložil: Honza Dolínek

Titulek: Re: soud

Řekl bych naopak. Nejde o co největší rozbryndání té kaše, ale o hledání nějakého (jakéhokoliv) pevného bodu, o kterého se dá opřít nová (co nejpevnější) budoucnost města.
Sama uvádíte další a další příklady manipulací a zmatků ... a když se vás optám: Jste si opravdu jistá, že vše proběhlo řádně? Byl nový starosta zvolen se všemi náležitostmi? Tak nevím jestli ten pocit máte. Ovšem i kdyby ano, tak to nestačí.

Jde o to (a myslím, že nikdo nebo většina diskutujících včetně mě neupírá starostovskou sesli Lálovi), že se může stát, že se někdo za půl roku u jakkoliv vyšší instance na jakýkoliv podnět podrbe za uchem a řekne: "Starosta v Roudnici zvolen nebyl, protože program, jednací řád, průběh schůze bla bla bla neodpovídalo zákonnému standardu". Já za sebe nevím jestli to tak bylo nebo ne. Stejně jako ostatní vidím "bordel a pokusy o manipulaci" s námi všemi. Ovšem, že bych měl jistotu, že nové vedení jednalo podle platných pravidel, to taky nemám.

(Nemyslím si ROZHODNĚ, že by nové vedení mělo snahu podvádět nebo také manipulovat s lidmi. Jen bych řekl, že na danou situaci zareagovali ve stresu, který se dal na místě asi krájet. Myslím, že obyvatelé a my všichni pochybovači bychom spali klidně, kdyby někdo z nové koalice napsal nebo řekl - nyní v klidu po zastupitelstvu: "Tak takhle to bylo". Krok po kroku, jednotlivé body programu rozepsal, shrnul o čem a kdy se hlasovalo, aby nadevší pochybnost bylo jasné, že Lála JE starosta po právu. A nemusí mít třeba budoucí svatebčané pochybnost, že jejich sňatek bude do budoucna zrušen, kdyby se přeci jen ukázalo, že Lála zvolen nebyl. Tuhle specialitku už novodobá česká historie zná :o)

Mimochodem k té přehlednosti a otevřenosti, jak už o tom píše jiný Honza níže. Krátce po volbě starosty zmizel z webu města odkaz na diskusní forum. Takový ten modrý co bylo vedle televize, výběrového řízení vpravo nahoře. Samotné diskuse na webu ještě jsou, ale jsou zase o kousek neviditelnější než dříve. Čekal bych (nejen podle předvolebních slibů) od Lálovců spíše opak. Tak nevím. Videa ze zastupitelstev jsou fajn, jen aby ta otevřenost neskončila právě a jen u těch videí.

Datum: 01.03.2011

Vložil: žena

Titulek: Re: Re: soud

Bohužel já ty náležitosti, které patří k vedení a průběhu zastupitelstva všechny neznám. V KZM jsem byla na zastupitelstvu poprvé, protože se mi nelíbilo, co se dělo při volbách a chtěla jsem se aktivně účastnit, vidět na vlastní oči volbu starosty.

Pravdu máte v tom, že nové vedení mělo občanům vysvětlit co se stalo, proč se tak stalo a zdůvodnit to, aby nedocházelo k dohadům. V prvních dnech jsem na webu města i v tisku hledala nějaké prohlášení starosty nebo vedení a nic. Také jsem očekávala změnu na webu města a to v tom, že např. zmizí okamžitě odkazy na litomericko24.cz pomlouvačný bulvár, který na webu města nemá co dělat. Modrý odkaz na diskuzi města změnil p. Jirman, také nechápu proč. Následně bych od p. Vancla a Jirmana očekávala, že doplní všechna videa z předešlých zastupitelstev za éry Bakeše. Udělají na ni samostatný odkaz, aby se občané dozvěděli, co se za bývalého vedení na radnici dělo. Dodnes např. nefunguje video s hlasováním o prodeji nemocnice.

Datum: 01.03.2011

Vložil: Honza Dolínek

Titulek: Re: Re: Re: soud

Náležitosti nezná 99% z nás :o) jenže nás ta neznalost znevýhodňuje vůči "vlkům" všeho druhu :o)

Co píšete následně dobře znázorňuje, jak málo někdy stačí. Dělat pořádek se dá totiž v mnoha úrovních. Je jasné, že audit zakázek typu "náměstí" nejde udělat ze dne na den. Ale vysvětlit lidem co se na prvním zastupitelstvu dělo nebo zadat KZM odstranění všelijakého plevelu z webu města to se do týdne udělat dalo (o tom nemusí rozhodovat ani Rada, na to je potřeba jedna úkolová porada s vedením KZM) - a s videozáznamy zastupitelstev máte pravdu jakbysmet.

Datum: 28.02.2011

Vložil: Honza

Titulek: bez servítků

Koukám, že je nás tu - Honzů trochu víc a tak aby nedošlo k pomýlení:
Ano na roudnické poměry bylo první jednámí MZ konečně jiné a podle mého názoru je to jen dobře. To, že sálem probleskovaly projevy našvanosti a agrese, tomu se normální člověk nemůže divit. Rád bych věřil, že končí období falešného pochlebování, sehnutých hřebetů, a pokoutných šeptání někde za rohem.
Zkusme celý ten tyjátr popsat a pojmenovat pravými jmény:
Exstarosta Bakeš a jeho nohsledové připravili scénář jak se i přes prohrané komunální volby udržet u moci. Jedinou cestou jak toho dosáhnout bylo tedy někoho zkorumpovat (jestli přímo uplatit nebo slíbit budoucí post, to ví oni nejlépe) Při těsném rozložení sil 10 pro ně a 11 proti nim to bylo jediné možné řešení. Celá ta komedie pak byla o tom, že se to mělo odehrát (jak také jinak) tajnou volbou. Pro ty co stále ještě nechápou - 11 zastupitelů sice poplácává Lálovi po ramenou a ujišťují ho, že stojí jednotně za ním, ale za plentou, kam nikdo nevidí by ten "správný" a nikdy neodhalený člověk dal hlas druhé straně.
Proto se o formu hlasování vedl ten paličatý, groteskní a do nebe volající boj. Je tu snad někdo kromě "bakešovců", komu to není stále jasné?

Datum: 27.02.2011

Vložil: Honza

Titulek: takhle to přeci skončit nemůže

Já tam byl, na videu jsem to viděl několikrát a mám velmi silný pocit, že první zastupitelstvo když ne z velké části, tak alespoň v mnoha případech bylo zmatečné - neříkám cinknuté. Myslím, že ani všichni zastupitelé pořádně nevěděli v jednotlivých chvílích co se děje, jak a pro co se hlasuje, kdo návrhy dává, kdo a kdy může rozhodnout ... kdo a kdy má právo vystoupit z řady diváků ...
Mělo-li cenu podat žalobu na volby na Bezděkově, má cenu rozporovat i volbu starosty. (Je na to kauza dost objektivní?). Soud řekl, že to je v pořádku. Taky se asi dozvíme, že zastupitelé starostu zvolili řádně. Hlasování bylo zřejmé a viditelné. Ovšem pokud se nová generalita spokojí s takovou taškařicí na samém počátku jak chtějí zavádět nové pořádky jinde a jindy?
Nepletu-li se zápis z úvodního zastupitelstva nikde nevisí a totéž Rada, že by se ještě nesešli? Je to ta slušnost a otevřenost, kterou nám slibovali?

Datum: 27.02.2011

Vložil: Redakce

Titulek: Re: takhle to přeci skončit nemůže

Souhlasíme. Článek ale není o volbách starosty, všímá si faktu, že se kdosi znovu domáhá stanoviska ministerstva vnitra. A faktu, že první stanoviska z rezortu byla vydávána za důkaz, že bývalý místostarosta nejednal protiprávně, když se po zvolení starostou v Hrobcích dál držel svého postu v Roudnici nad Labem.

Vaši rozladěnost z voleb starosty naprosto chápeme. Byla to skutečně nedůstojná podívaná. A kdokoliv má samozřejmě právo ji zpochybnit.

Považovali bychom ale za fér, kdyby tak dotyčný učinil otevřeně. A přednesl smysluplné argumenty. Dozvídat se z krátké zprávy v novinách, že se kdosi na ministerstvu vnitra dožaduje dalšího papíru, který má cosi podložit či ospravedlnit, je zvláštní.

Vlastně v Roudnici nad Labem asi ne...

Redakce

Datum: 28.02.2011

Vložil: k

Titulek: Re: Re: takhle to přeci skončit nemůže

Věc: žádost o prošetření zákonnosti volby vedení města Roudnice nad Labem
Žádám o prošetření průběhu ustavujícího zasedání Zastupitelstva města Roudnice nad Labem (dále jen ZM) konaného dne 15. 2. 2011 a zákonnosti a platnosti přijatých usnesení na tomto jednání ZM.
Podle mého názoru byl porušen, jak jednací řád zastupitelstva, tak volební řád zastupitelstva a to zásadním způsobem, čímž byl zároveň porušen zákon o obcích.
Nové zastupitelstvo města nejdříve schválilo program a poté jej vůbec nedodrželo – tím byl podle mého laického rozumu porušen jednací řád zastupitelstva (na začátku zastupitelstva byl program řádně, srozumitelně a v plném znění přečten).
Při zahájení a průběhu tajné volby starosty rozpoutali někteří zastupitelé odporné divadlo a exibionistická vystoupení, kde různě pokřikovali jeden na druhého a různými výhružkami, skandovaným potleskem a za účasti pana poslance Josefa Šenfelda (ten vstupoval na pódium, aniž by ho o to někdo požádal a agitoval slovy – „vy si můžete rozhodnout o čem chcete“) a v této nedůstojné atmosféře .................................
Nakonec v chaosu a nepřehledném prostředí a v rozporu se schváleným programem, předsedající, který byl v průběhu jednání vyměněn (na pokyn poslance Šenfelda) ukončil tajné hlasování a prosadil veřejné hlasování.
Tento postup byl dle mého názoru nátlakový a manipulační. Tímto byla podle mého porušena nejen pravidla slušnosti, ale byl porušen opětovně jednací řád (bylo postupováno absolutně odlišně od schváleného programu) a znevážen a porušen volební řád tohoto zastupitelstva a také hrubě porušen zákon o obcích. Jednání ZM bylo také v příkrém rozporu v Ústavě zakotvenými pravidly svobodné volby, jako demokratického nástroje volby představitelů samosprávy.

Na závěr bych chtěl dodat, že mi nejde o to, kdo byl zvolen, ale o to, že v Roudnici nad Labem už neplatí žádná pravidla, ale funguje tu anarchie, nátlak a agrese v různých podobách. Vždyť zastupitelé zasedali a jednali v prostředí, které bylo nejen nedůstojné, ale vysloveně agresivní a neumožňovalo svobodné rozhodování.
Žádám, aby Krajský úřad jako dozorový orgán nad činností a jednáním roudnického ZM, přezkoumal zákonnost tohoto jednání ZM, jeho usnesení a volby orgánů Města Roudnice nad Labem.
Žádám, aby tak bylo učiněno neprodleně, vzhledem k tomu, že se jedná o společensky velmi závažný problém a o výsledku tohoto jednání jsem byl informován.

Datum: 28.02.2011

Vložil: žena

Titulek: Re: Re: Re: takhle to přeci skončit nemůže

Pusťte si záznam z 2. zasedání zastupitelstva s panem Krejzou na začátku a konci. Roudnice n. L. je opravdu perla mezi městy, Kocourkov hadr https://www.roudnicenl.cz/component/content/article/38-tv-zaznamy/2280-zaznam-2-zasedani-zastupitelstva-mesta-roudnice-nad-labem.html ... Vogl:"...já jsem nic NEPROVED, tak nevím proč bych si měl vyzvedávat podklady pro zastupitelstvo někde na Městský policii..."

1 | 2 >>

Přidat nový příspěvek